2019. május 17-én került sor a somodori Gabriella major legújabb öntözési beruházásának átadására. Két Valmont Valley Corner öntözőberendezés valósítja meg a jövőben a korszerű vízpótlást a termelésben. Az ünnepségen részt vett Dr. Neszményi Zsolt és dr. Feldman Zsolt államtitkár is.

Szabó Levente, cégünk vezérigazgatója a rendezvényen tartott beszédében ismertette az öntözőrendszer kivitelezésével és beüzemelésével kapcsolatos folyamatot, megemlítve a kiépítést kísérő nehézségeket, melyeket hosszas mérnöki tervezői munkával küszöböltünk ki.

A gazdaságban lehetőség nyílik a precíziós gazdálkodást az egyik legfontosabb elemével, a precíziós öntözéssel teljessé tenni, az általunk szállított és felépített intelligens, digitális technológiával felszerelt öntözőgépek képesek fogadni ezt a fejlesztést. A rendszer 2 darab GPS vezérléssel ellátott Valmont, V-Flex corner karral szerelt körforgó berendezésből és a vízellátást szolgáló több mint 60000 köbméteres víztározóból, automata üzemű szivattyútelepből áll, és mindezek a létesítmények, öntözőgépek okostelefonról/tabletről is távvezérelhetőek, és intelligens vezérlőpanelekkel és napelemes riasztórendszerrel vannak felszerelve.

A körforgó öntözőgépeken alkalmazott alacsony nyomású, kis párolgási veszteséggel működő legújabb fejlesztésű szórófejek garantálják, hogy a rendelkezésre álló öntözővíz a legjobban hasznosuljon azon a 117 hektáros területen, melyet a beruházás első szakaszában láttak el öntözéssel, ez a tervezés alatt álló II. ütem megvalósulása esetén további 30 ha-ral bővülne.

Új növények is bekerülhetnek az öntözés révén a gazdaság palettájára, mint a nagymagvú zöldségnövények, hibridkukorica, más intenzív növénykultúrák, megváltoztatva ezzel a gazdaság termelési struktúráját.

Feldman Zsolt előadása

A műszaki megoldás, amit a vízbiztosításra alkalmaztunk pedig mintapéldája lehet annak, hogy nem csak a felszíni vízzel jól ellátott, a nagy folyók, öntözőcsatornák közelében kialakult öntözési körzetekben építhetünk öntözőtelepet. A kisebb, időszakos, változó vízhozamú vízfolyások felhasználásával is gyűjthetünk elegendő öntözővizet 100-200 ha nagyságrendű, gazdaságilag is jelentős öntözőtelep megvalósításához. A domborzat sem az öntözésnél megszokott viszonylag sík képet mutatta, az öntözőgépek kiválasztásánál, a vízellátó rendszer tervezésénél különösen figyelemmel kellett lenni a több tíz méteres szintkülönbségekre, a domborzatba minél jobban beleilleszkedő félkörök kialakítására.  

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszédében a megújuló vízgazdálkodásról és mezőgazdaság témaköréről tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta, hogy a megváltozott klímaviszonyok új mezőgazdasági technikákat, korszerűbb öntözést igényelnek. A kormány ezt felismerve-, támogatja az öntözőrendszerek telepítését és az ehhez kapcsolódó víz-nyerőhelyek kiépítését.

forrás: http://www.kormanyhivatal.hu