A tavasz idén is ravasznak bizonyult, hiszen a vetési időszak időjárása egyáltalán nem volt kedvező a tavaszi vetésű növényeinkre. Sok probléma hallatszik a legnagyobb vetésterülettel rendelkező kukorica felől is, mely problémákra a választ csak kiemelkedő minőségű kukorica vetőmaggal adhatjuk meg.

Bár a tervezett kukorica vetések néhány tízezer hektár kivételével megvalósultak, a kelések sok esetben vontatottak, illetve a sok térségben jellemző heterogén, gyenge növényállomány egy része barkók és egyéb kártevők táplálékául szolgált. A KITE Zrt. több éve zászlajára tűzte a robbanásszerű, egyenletes kelés és a homogén növényállomány kialakításának ügyét, melynek előnyeire és technológiai vonatkozásaira bemutatókon, rendezvényeken és cikkekben hívtuk fel partnereink figyelmét. Ezen technológiai elemek közül ilyen hideg talajú, kedvezőtlen tavasz esetén válik igazán kritikussá a vetőmag minőségére történő odafigyelés.

A KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában álló, kitűnő termőképességű hibridkukoricák 2019-ben értékesített vetőmagtételeinek csírázóképesség-átlaga nem kevesebb, mint 96,9%. A közelmúlt időjárási feltételei mellett a vetőmag minőségét jellemző paraméterek közül a másik sarkalatos pont a Cold-teszt érték, azaz – leegyszerűsítve – a vetőmag hideg környezetben történő csírázóképessége. Ezennel büszkén ajánljuk figyelmébe partnereinknek, hogy kizárólagos forgalmazású kukorica hibridjeink 2019-ben értékesített vetőmagtételeinek Cold-teszt értékeinek átlaga 96,5%, mely érték gyakorlatilag megegyezik vetőmagtételeink normál csírázóképességének átlagértékével.

Ezen szenzáció számba menő eredmények tudatában partnereink biztosak lehetnek abban, hogy a KITE Zrt. kizárólagos forgalmazású hibridkukoricáinak vetőmagjaitól hideg talajban, kedvezőtlen időjárási körülmények között is kedvező kelés várható