A keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karáról láttuk vendégül a precíziós szakmérnök képzés hallgatóit 2019. április 4-én, majd április 12-én precíziós konferenciájuknak voltunk a fő támogatói, nemrégiben pedig egy gépbemutatót rendeztünk a Talajtani és Környezetinformatikai Tanszékkel karöltve.

A Georgikon karon már a második évfolyam indult a precíziós szakmérnöki képzésben. Hermann Tamást, a kar egyik oktatóját is megkérdeztük a képzésről, illetve a KITE-vel való együttműködésről.

 „A precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzésünket 2018 év februárjában indítottuk, tehát az első évfolyam végzős hallgatói már diplomáztak. A KITE Zrt. már az elején bekapcsolódott az oktatásba, az első évfolyam második szemeszterében Kecskés Zsolt megtartotta a cég precíziós technológiai bemutatkozó előadását, majd egy új évfolyam precíziós szakmérnök csoporttal tegnap ellátogattunk Nádudvarra is, mely során egész napos precíziós tréningen vettünk részt, elméleti oktatással és szántóföldi bemutatóval egybekötve. Véleményem szerint az együttműködés nagyon pozitív, április 12-én közösen szerveztünk precíziós hallgatói konferenciát Keszthelyen, továbbá a precíziós szakmérnökök idei államvizsga bizottságába bevonjuk a KITE Zrt.-t is.”

A KITE Zrt.-nél tett látogatáson Dr. Riczu Péter a precíziós gazdálkodásra való felkészülés alapjait a 3D vízelvezetést, a műtrágyaszórást, valamint a differenciált vetést mutatta be a hallgatóknak, Kecskés Zsolt az Agromet állomáshálózatról, valamint a döntéstámogató adatok információvá való átalakításáról, Mészáros Gábor a mésztrágyázásról, Sojnóczki István pedig a KITE precíziós gazdálkodásának műszaki eszközrendszeréről beszélt a hallgatóságnak.

Az április 12-ére szervezett keszthelyi rendezvény fókuszában a precíziós növénytermesztés és az agrárinformatika területe volt. Az előadók sorában Kecskés Zsolt, kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgató, valamint Dr. Riczu Péter, precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök is helyet kapott.

A rendezvény alapvető célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson hazai és külföldi fiatal kutatók, doktoranduszok és doktori pályára készülők számára tudományos eredményeik prezentálására. Ezenfelül remek lehetőséget biztosít személyes és szakmai kapcsolatok és együttműködések építésére.

Április 29 és 30-án pedig a KITE Zrt. technológiai szolgáltatásában elérhető gépkapcsolatok közül egy gépbemutató keretében csodálhatták meg - 1.450 ha tavaszi „bérvetési” munkája végeztével - a John Deere 8345R teljesen felszerelt precíziós traktort egy központi magtartályos 16 soros vetőgéppel. Ez a gépkapcsolat a kiegészítőknek és az összevont műveleteknek köszönhetően a vetés mellett alkalmas egy menetben magágykészítésre, folyékony műtrágya és talajfertőtlenítő lehelyezésre, valamint sávpermetezésre is.

A bemutatóról videót is készített a kar.

">