Ahogy arról már előző híreinkben értesülhettek, két, cégünk berkeiben duális képzésben részt vevő, diák is versenybe szállt az idén Kazanban megrendezésre kerülő Wordskills 2019 előválogatójának döntőjében. Az ötödik helyen végzett Gácsi Istvánnal is készítettünk egy interjút.

Mi terelt téged a mezőgazdasági gépész szakma felé?

Édesapám foglalkozása vonzott nagyon, ő traktoros és gépszerelő is egyben. Már egészen kicsi koromtól besegítettem, akkor még csak a szerszámokat vittem oda neki, de ahogy egyre nagyobbra nőttem, már egyre többször dolgoztunk együtt, és az otthoni műhelyben közösen végeztük el a feladatokat.

Most éppen mivel foglalkozol?

Még tanulok, a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskolában, mint mezőgazdasági gépésztechnikus, idén májusban fogok végezni. Emellett 2018 októbere óta a KITE Zrt.-ben duális képzésben is részt veszek a hódmezővásárhelyi alközpontban. Ha befejeztem az iskolát, akkor szeretnék továbbtanulni és gépészmérnöki, tervezőmérnöki diplomát szerezni. Ezek a távlati terveim.

És mit tervezel a közeljövőben?

Mindenképpen valamilyen javítással kapcsolatos munkát szeretnék végezni mezőgazdasági vagy erőgépeken, akár mint szervizes, de tetszik a szervizmérnöki pálya is.

Fel tudod nekünk eleveníteni az első emlékedet, ami már mezőgazdasági környezetben volt?

Kb. három-négy éves lehettem, amikor apukám megígérte, hogy másnap elvisz magával a munkába. Szinte egész éjszaka nem tudtam aludni, mert úgy izgultam, hogy most már végre én is mehetek ki vele. Aztán a szereléssel kapcsolatban az első pozitív emlék, amikor megvettem a motorkerékpárom, és azt kezdtem el javítgatni, hogy minél jobb és szebb legyen. Mindig arra törekedtem, hogy a gépeimet egyre jobbra fejlesszem.

Hogyan értékeled a KITE duális képzését?

Az a legjobb az egészben, ahogyan az idősebb és tapasztaltabb kollégák segítenek bennünket. Bármilyen kérdéssel fordulhatunk hozzájuk, mindig a rendelkezésünkre állnak. Ez természetesen oda-vissza működik, én is igyekszem segíteni nekik, amennyiben csak tudok. Azt is pozitívan értékelem, hogy nagyon sok embertől többféle munkát látunk. Amikor behozzák a gépeket, mindig odamehetünk megnézhetjük, hogy mit javítanak éppen, és így sokféle tapasztalatot tudunk gyűjteni.

Látod a szakmai fejlődésed jeleit?

Amikor először mentünk be a műhelybe, akkor még csak apró feladatokat kaptunk. Ma már azonban ott tartunk, hogy egy esetleges motorjavításnál már csak akkor szól bele a kolléga, ha valami hibát lát. Ezt jónak látom, mert így fejlődik a problémamegoldó képességünk, és később egyedül is fel tudjuk térképezni a feladatot.

Mit szeretsz a szervizes munkában a legjobban?

Azt, amikor egy nagyon régi, rossz állapotban lévő gépet fel tudok újítani, hogy a mai modern eszközök között is méltán megállja a helyét.

Gácsi István a versenyben.

Kerültél már szembe igazi kihívással?

Igen, egy motorblokk felépítésekor, amikor már a mentor kollégának nem kellett beleszólnia a folyamatba, mindent egyedül végeztem el. Ezt sikerként könyveltem el. Ezek az élmények azért is jók, mert így tudom, hogy egy lépcsőfokkal feljebb vagyok, azt a dolgot már megtanultam, haladhatok tovább.

Mit gondolsz arról, hogy a szakmádban egyre több digitális megoldás jelenik meg?

Szerintem nagyon jó dolog. A hibakódok megjelenése meggyorsíthatja a szervizelési folyamatot, mert nem kell az egész traktort átvizsgálni, azonnal tudunk reagálni a problémára. A szenzorok és érzékelők segítenek megmutatni a probléma gyökerét, és így hamarabb végzünk a feladattal.

Mit gondolsz a versenyről?

Megmérettetésként élem meg, de nagyon jó tapasztalatokat szerezhetünk általuk, és így hozzájárul a szakmai fejlődésünkhöz. Sok esetben az érzékeinkre és a több helyről összeszedett tudásunkra kell hagyatkoznunk, hogy meg tudjuk oldani a feladatot. Azoknak, akik a versenyen indultak, a KITE Zrt. egy külön, 10 napos képzést indított, és amit ott megtanultunk már azért érdemes volt jelentkezni. De itt a helyszínen is, ha találkozunk a problémával, és nem sikerül megoldani, akkor a szakértők segítenek abban, hogy mit csinálhattunk volna jobban, és ha sikerül, akkor pedig elmondják, hogy lehetett volna jobban és pontosabban elvégezni a feladatot.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, mit üzennél a leendő fiatal kollégáknak?

Azt, hogy megéri mindig feljebb lépni, tanulni, mert jól lehet ezzel a szakmával boldogulni, és egy jó mezőgépész igenis meg van becsülve.

Megkérdeztük a Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatóját, Vári Lászlót is, hogy mi a véleményük a duális képzésről és KITE Zrt.-vel való együttműködésről.

Mióta folytatnak duális képzést az iskolában, és mióta állnak kapcsolatban a KITE Zrt.-vel?

Iskolánkban a duális képzést 2016-ban indítottuk el. A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.-vel a duális képzésre 2017-től alakítottunk ki kapcsolatot. Jelenleg 4 fő mezőgazdasági gépésztechnikus, 13. évfolyamos tanulónk vesz a KITE Zrt.-nél gyakorlati oktatáson.

Miben látja a duális képzés előnyeit?

A duális képzés keretében, külső gyakorlati oktatási helyen lévő tanulók a képzés gyakorlati részét nem az iskolában, hanem az intézménnyel szorosan együttműködő cégeknél töltik tanulószerződéses keretek között. A kihelyezett gyakorlati oktatás célja a teljeskörű szakmai kompetenciák elsajátítása, melyek képessé teszik őket feladataik hatékony, innovatív ellátására, önállóan és másokkal együttműködve.
A KITE Zrt.-nél folyó duális szakképzés óriási előnye, hogy a tanulók piacképes szaktudást szerezhetnek már a képzés ideje alatt, ezáltal sokkal versenyképesebbé válnak a munkaerőpiacon. A gyakorlatorientált képzés előnyei közé tartozik továbbá, hogy a vállalatok a saját munkafolyamataikat ismertetik meg a tanulókkal, így a diákok az első pillanattól hasznos szereplőivé tudnak válni a cégek mindennapjainak.

Mit jelent ez a kapcsolat az Önök számára?

Gépész tanulóink között presztízs értékű a Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátor vállalatánál eltöltött szakmai gyakorlat, melyre jellemző a magas színvonalú, az elméleti tudást kiegészítő gyakorlatorientált képzés.
A modern szakmai ismeretek elsajátítása nemzetközi munkakörnyezetben történik, ahol tanulóink komplex rálátást szereznek az adott szakma területeire. A vállalatnál gyakorlaton lévő diákok automatikusan részt vesznek a partner vállalat utánpótlás-programjában, a képzési idő letelte után lehetőség nyílik munkatársi átvételre. A tehetséges tanulók felkészítésüket követően nemzetközi versenyeken kiválóan megállják a helyüket.