A tavalyi nagy sikerű, budapesti Euroskills rendezvény után újra ringbe szállnak a fiatal szakemberek. Idén világszintű megmérettetésben lesz részük, ugyanis a hagyományok szerint most a Wordskills elnevezésű esemény kerül megrendezésre, ez alkalommal az oroszországi Kazanban.

A magyarországi előválogatón, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. március 12-14-én rendezte meg a Hungexpo területén, a jelenleg is mezőgazdasági gépésztechnikusnak tanuló 20 éves fiúk, Gácsi István és Kovács Róbert is részt vettek, akik a KITE Zrt. kötelékeiben duális képzésben vesznek részt.

Mindkét fiatal szakemberrel készítettünk egy-egy interjút. Ez alkalommal Kovács Róbert válaszait olvashatják.

Miért lettél mezőgazdasági gépész?

Kaposváron a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumban végeztem általános szakon. Nem sikerült bejutnom az egyetemre, így azon kezdtem gondolkodni, hogy kellene keresni egy szakmát, amit megéri tanulni, és az ott szerzett tudásomat jól tudom hasznosítani. A testvérem három éve dolgozik a KITE Zrt.-nél, mint szerelő. Sokszor kért már, hogy segítsek neki, menjek vele, ha valamilyen külső munkája volt. Ilyenkor mindig nagyon jó csapatot alkottunk ketten, jól tudtunk haladni a munkával. Édesapám is észrevette, hogy ez a munkaterület nekem tetszik, mert otthon a gazdaságban is sokat szerelünk, és dolgozunk együtt. Ezek után nem volt kérdéses, hogy mit fogok csinálni. Beadtam a jelentkezésemet Csurgóra a Kolping Nagyváthy János Szakgimnázium és Szakközépiskolába a kétéves technikusi képzésre, és ebben az évben teszem majd le a technikusi vizsgát.

Említetted, hogy a családodnak van otthon egy gazdasága. Mi az első emléked onnan?

Amikor a nagypapám mellé be tudtam ülni az MTZ-be, és hagyta, hogy vezessem. Így vezetett rá a munka szeretetére és mindig is szívesen mentem velük, akár aratás volt, akár más munka, de ha nem is kellett dolgozni, én akkor is mindig ott akartam lenni velük a mezőn.

Mit szeretsz a mezőgazdasági gépszerelő munkában? Mi a jó ebben a területben?

Az, hogy nagyon változatos, mindig vannak új dolgok. Más, mint egy gépsor mellett dolgozni. Egyáltalán nem monoton, mindig van benne valami újdonság. Szeretem, amikor tudunk segíteni a gépkezelőnek abban, hogy a gépe újra munkába állhasson, és boldog arccal távozik a műhelyből.

Kovács Róbert

Duális képzésben veszel részt a KITE-ben. Hogy jött az ötlet?

Már a technikusi képzés kezdeteitől nagyon érdekelt a modern technika. Ennek megismerésére sajnos kevés lehetőség van az iskolában, így a testvérem unszolására jelentkeztem a KITE Zrt. Kaposvári Alközpontjába nyári gyakorlatra, amiből aztán már egyenes volt az út a duális képzés felé. Polgár István ezek után a kezei alá vett, most is az ő irányítása alatt dolgozom, és folyton ösztönöz is, hogy ne hagyjam abba a tanulást, mindenképpen folytassam tovább a főiskolán. Az is nagyon jó, hogy a testvéremmel dolgozhatom együtt, az ő segítségével most is sokat tanulok, egyáltalán nem érzem kihívásnak a problémák megoldását.

A kollégák hogyan fogadtak?

Mindenben próbálnak segíteni, megértetik velünk, hogy azért vagyunk itt, mert az a feladatunk, hogy megtanuljuk a szakmát. Néha poénkodnak velünk, ha nem tudunk valamit, de a végén mindig mindenben a segítségünkre vannak, elmondják a gép mellett, hogy mit hogyan kell csinálni, ha pedig egy nehezebb feladatot kell megoldani, rávezetnek a megoldás kulcsára.

Mit gondolsz erről a képzési formáról?

Megéri kimenni egy céghez dolgozni az iskola ideje alatt. Ott figyelemmel kísérik a fejlődésünket, elküldenek bennünket oktatásra, rengeteg tapasztalattal leszünk gazdagabbak. És az sem mellékes, hogy a képzés végén még akár egy állásajánlat is várhat ránk.

Mit gondolsz a digitális, precíziós megoldások megjelenéséről a mezőgazdaságban és a szakmádban?

A precíziós gazdálkodás segítségével nagyon hatékonyan lehet gazdálkodni. Pl., ha egy gazdálkodási naplót kell megírni, már akkor is szívesebben használnék egy tabletet mint, hogy papír alapon vezessem. A diagnosztikai háttér pedig nagy segítségére lehet a szerelőnek, bár az elektronika komoly szaktudást igényel.

Mit gondolsz a versenyről?

Ez egy visszajelzést ad arról, hogy szakmailag mennyire vagyok felkészült. Meg tudom vizsgálni azt, hogy mit kéne még megtanulnom, hogy miben vagyok elmaradva. Nagyon jó kis csapatunk van, nagyon segítőkész mindenki. Innen csak „gazdagon” tudunk távozni.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, mit üzennél a leendő fiatal kollégáknak?

A mezőgazdaság mindig is volt és mindig is lesz, ez mindennek az alapja, ezért mezőgazdasági gépszerelőre is mindig szükség lesz.

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza, kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér. A verseny hossza 4 nap, a versenyzők felső korhatára pedig a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár.