A XII. Szakma Sztár Fesztiválon a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) elnevezésű verseny győztesei mellett az idén, Kazanban megrendezésre kerülő WorldSkills 2019 magyar résztvevőinek névsora is kiderült.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. március 12-14-én rendezte meg a Hungexpo területén az előválogató verseny döntőjét, ahol a nehézgépszerelő szakágban a KITE Zrt. két duális képzésben részt vevő gyakornoka is ringbe szállt. A jelenleg is mezőgazdasági gépésztechnikusnak tanuló 20 éves fiúk, Gácsi István és Kovács Róbert a negyedik és ötödik helyen végeztek, de már azzal is nyertesnek mondhatják magukat, hogy bekerültek a döntőbe, hiszen társaikat messze meghaladó tudással és tapasztalattal térhettek haza. Hazánkat Apagyi Bence fogja képviselni a világversenyen, akinek mi is gratulálunk, és arra buzdítjuk, hogy nagykövetként minél több helyre juttassa el a pozitív benyomását a szakmájáról.

Kovács Róbert az előválogatón feladatvégrehjatás közben

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza, kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér. A verseny hossza 4 nap, a versenyzők felső korhatára pedig a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár.