Magyary Péter, cégünk finanszírozási igazgatója, a KITE Hiteliroda vezetője a Portfólió idei Agrárium 2019 konferenciáján részt vett egy panelbeszélgetésen, melyen a gépberuházások finanszírozási hátterének átalakulásáról, a legújabb géppiaci trendekről esett szó.

A panelbeszélgetés vezetője Kemény Gábor az Agrárgazdasági Kutató Intézet megbízott főigazgatója, a  további résztvevők pedig Illés Zoltán az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke és Öllős Gábor, Axiál Financial Services Kft. ügyvezetője voltak.

Az első témafelvetésben a géppiaci termékek változását járták körbe a beszélgetőtársak. A technológiai fejlődés és a precíziós gazdálkodás térnyerését és annak hatását vizsgálták a finanszírozásban. Magyary Péter elmondta, hogy a géppiac értékben egy viszonylag magasabb szinten (140-160MdFt) stabilizálódott az elmúlt 5-6 évben, ami az ágazat stabil és jónak mondható jövedelemtermelő képességére vezethető vissza. A mostani támogatási ciklusban a szántóföldi növénytermesztés gépeihez gyakorlatilag nem lehetett beruházási támogatásra pályázni, így a vásárlások időbeni megvalósítását azok nem befolyásolták. Korábbi támogatásos időszakokban hektikus géppiaci alakulást tapasztaltunk. Támogatás előtt a gazdák drasztikusan visszafogták a gépbeszerzéseket, támogatásos években pedig jelentősen növekedett a géppiac. Forgalmazói oldalról ezeket az év/év alapon, akár 50-70%-os forgalmi változásokat igen nehéz menedzselni. Az említett okok miatt az elmúlt 5 évben nagy kilengéseket nem tapasztaltunk a géppiacon, a piac mérete enyhe organikus növekedést mutat. A támogatások megszűnésével a gépvásárlások a valós igényekhez kötődnek, az új gépbeszerzéseknél a gazdák fő szempontja a hatékonyság növelése, ami a precíziós gazdálkodásra is alkalmas gépekkel érhető el legjobban.

Magyary Péter a konferncián
Magyary Péter: A precíziós gazdálkodás a mezőgazdaság hatékonyságának alapja.

A precíziós gazdálkodás kapcsán kiemelte, hogy aki ebben a témában komoly elhatározásra jutott érdemes igénybe vennie a KITE precíziós gazdálkodásra vonatkozó szaktanácsadási szolgáltatását, aminek segítségével a technológia adaptációja biztonsággal megvalósítható. A KITE-nél egyedülálló módon az ehhez szükséges több szakterületet is érintő szaktudás rendelkezésre áll: agronómia, műszaki ismeretek, informatikai háttér. Valamint nagyon fontos még kiemelni a KITE legalább 10 éves gyakorlati tapasztalatát és az általunk biztosított oktatási hátteret.

A gazdálkodási forma változásainak a vevőkörre gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta, hogy nem érezhető szegmentálódás, a különböző méretű gazdaságok ugyanolyan mértékben vágnak bele a gépvásárlásba. A precíziós gazdálkodással kapcsolatban pedig külön kiemelhető, hogy a kis és közepes gazdaságok, ahol a családtagok is részt vesznek a termelésben sokkal érdeklődőbbek, sokkal jobban be akarnak vonódni ennek a gazdálkodási formának az elsajátításába. Gépforgalmazói oldalról a szolgáltatások hozzáadott értéke is felmerült, ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a KITE Zrt. a jövőben a precíziós gazdálkodás térnyerésében látja a gazdaságok hatékonyságának az alapját, amiben kiemelkedő segítséget tudunk nyújtani partnereink részére.

A szakember a finanszírozási formák közül a pénzügyi lízinget látja a legsikeresebbnek. Egyszerűbb az ügyintézése, mint a hitelé, nem kell vele közjegyzőhöz fordulni, és a hitelnél kedvezőbb önerővel lehet finanszíroztatni. A használtgépek piacán viszont kevés lízingcég vállalja fel a 10 évnél idősebb gépek finanszírozását.