A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács „Zöldségtermelők téli továbbképzése” címmel szakmai napot rendezett. A rendezvény idén a zöldségkultúrák növényvédelmére, valamint a tápanyagutánpótlására és a szabadföldi kultúrák esetében a talajerő fenntartásra fókuszált. 

A rendezvényen kollégáink is részt vettek, és előadóként a KITE Zrt. zöldség- és gyümölcstermesztésben elért eredményeit mutatták be a szakmai közösségnek.

Az első előadás keretében Hadászi László innovációs főigazgató kiemelte a fejlesztések fontosságát a gazdaságban. Az intenzifikáció, figyelembe véve a jövedelmezőségi tényezőket, itt is nagy szerepet kap. Bemutatta a Derecskei Kertészeti Fejlesztési Telephelyet, kiemelt hangsúllyal a biológiailag kontrollált, védett kertészeti termesztésre fókuszáló kísérleteinket. Kiemelte, hogy ebben a rendszerben a technológiai beavatkozások nem csupán egymást követik, hanem egymásra épülnek-kiegészítik egymást. A biológiailag kontrollált termesztés egy összetett rendszer, ami magába foglalja a friss piaci értékesítésre szánt élelmiszerek termesztésében a csökkentett növényvédőszer-használatot. A technológia tartalmazza a védettséget biztosító eszközöket pl.: vektorháló, takarás, valamint minimális inszekticid használattal dolgozik, és intenzív tápanyagutánpótlást igényel, így a növény jobb kondícióval rendelkezik.

Hadászi László a konferencián
Hadászi László: A zöldség- és gyümölcsteremsztésben is szükség van az intenzifikációra

Mészáros Gábor, rendszerfejlesztési igazgató az előadását egy fontos és előre mutató bevezetéssel nyitotta meg: “Egy olyan rendszer felépítése a cél mely a jövőbe, előre mutat”. A szántón szerzett tapasztalatokat a szabadföldi zöldség kultúrában is érvényesíteni lehet. Különös fontossággal rendelkezik a biológiai szemlélet a talajművelésben (pl.: kevés menetszám, éghajlati körülményekhez való alkalmazkodás. Említésre került, hogy kísérleti körülmények között egy hatékonyabb technológiai sort állítottunk fel acsemegekukorica , melynek alapja a navigáció.