Hadászi László a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója nemrég a következőkre hívta fel a figyelmet a repce aktuális növényvédelmi problémáival kapcsolatban.


A korai növényvédelemre nagy hangsúlyt kell fektetni, főleg a repce-szárormányos és a nagyormányos ellen indokolt felkészülni. Az elmúlt években inkább az utóbbi kezd dominálni, kártétele is jelentősebb, veszélyességi küszöbértéke is alacsonyabb. Érdemes tehát időben megfigyelni a terjedésüket sárga csapdák kihelyezésével.

Érdekesség, hogy idén a repce-szárormányos nagyon korán megjelent: már február első napjaiban fogtunk egyedeket, de ezt követően eltűntek és csak február végén jelentek meg újra. Minden bizonnyal ez annak volt köszönhető, hogy bár a hőmérséklet adott volt, a hónap végig esős és borult volt az idő, nem sütött a nap. Mi azt gondoljuk, hogy a kártevő ugyan jelen volt a táblán, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem volt aktív. Február végén azonban gyorsan elérte a veszélyességi küszöbértéket, emiatt ki is adtuk a védekezésre való felhívást március elején.

A jelenlegi időszakban már a gombás betegségekre érdemes fókuszálnunk: nagymértékben terjed ugyanis a fómás betegség, ami ellen kiválóan használhatók a regulátor típusú készítmények, mivel ezeknek gombaölő hatásuk is van. Munkatársainkkal jelenleg a repcefénybogár megjelenését monitorozzuk. Az fertőzés mértékét nehéz előre megmondani, de úgy gondolom, erős jelenléttel kell majd számolnunk.

Forrás: agrotrend.hu