Pokoraczki Tiborral, az Agro-Cserkesz Kft vezetőjével beszélgettünk a vetési tapasztalatairól a Precision Planting készlettel felszerelt John Deere 1755 szemenkénti vetőgépük kapcsán. Véleménye szerint a precíziós gazdálkodásé a jövő. Nincs más út, ha még hatékonyabban szeretnének gazdálkodni.

Milyen körülmények között gazdálkodnak?

Nagycserkesz (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) környékén gazdálkodunk hozzávetőlegesen 950 hektáron. Vetésforgótól függően körülbelül 80 hektáron repcét, 200 hektáron búzát, 200 hektáron napraforgót, 470 hektáron kukoricát és csemegekukoricát vetünk. Ezen felül 500 hektáron bérszolgáltatást is végzünk.

Mikor és hogyan történt a vetőgép-beruházás?

2017-ben döntöttünk a Precision Planting készlettel felszerelt John Deere 1755 típusú hatsoros kukoricavető gép mellett. Igen alaposan körbejártuk a piacon fellelhető vetőgépajánlatokat. Őszintén szólva, az utolsó kalapban a John Deere és a Vaderstad maradt. Ez utóbbit is személyesen megnéztem, körbekérdeztem a gazdálkodó ismerőseimet a tapasztalataikról. Végül alapos mérlegelés után a John Deere mellett döntöttünk.

precíziós vetés

Milyen vetési tapasztalatai vannak a John Deere szemenkénti vetőgéppel kapcsolatban?

Először is egy igen masszív, robusztus vetőgépről van szó. Vetéssel egy menetben legtöbbször starter műtrágyát, talajfertőtlenítőt, szilárd műtrágyát is kijuttatunk.  Általában 14 km/h sebességgel vetettünk 99%-os vetési pontossággal. De 18 km/h sebességnél is 97%-os volt a pontosság. Szóval nagy sebességnél is precíz és állandó vetésmélység - és tőtávolságtartást tapasztaltunk a Precision Planting készlettel felszerelt John Deere vetőgépünkkel!

A szakaszvezérlés (Section Control) is jól működik, nagy hasznát vesszük, hiszen sok esetben kisebb, tördelt, szabálytalan parcellákon kell vetnünk. Olyan szemet gyönyörködtetően, egyöntetűen kelt ki a növényállomány, mintha vízszintesen elvágták volna. Szerintem nincs jobb a Precision Planting készlettel felszerelt John Deere vetőgépnél, ha precíziós vetésről van szó!

precíziós technológiával készült kukorica vetés
A gépvásárláson túl igénybe vettek más KITE szolgáltatást is?

Igen. Használjuk a KITE-RTK hálózatát, amelyet nemcsak vetésnél, hanem más technológiai műveleteknél is igénybe veszünk.
Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk gépberuházáskor is figyelembe venni, hogy a gépek alkalmasak legyenek a precíziós gazdálkodásra. Ezért vettünk legutóbb például hozam-és szemnedvességmérővel felszerelt John Deere W650i kombájnt, vagy JD Expert Alert funkcióval ellátott John Deere 8335R traktort.

(Szerk.: A John Deere Expert Alert meghibásodás-előrejelzés a vezeték nélküli JD Link távoli járműfelügyelet eszközrendszerét felhasználva folyamatosan elemzi az elérhető gépadatokat, és előre jelzi az esetleges eltéréseket, a várható meghibásodásokat, még mielőtt azok bekövetkeznének.)

A gépberuházáson túl a KITE szaktanácsadási szolgáltatását is igénybe vettük, együtt dolgozunk a KITE szakembereivel az adatokat mérve, elemezve és kiértékelve a hatékonyságnövelés céljából. Véleményem szerint a precíziós gazdálkodásé a jövő. Nincs más út, ha még eredményesebben és hatékonyabban szeretnénk gazdálkodni.