A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának két munkatársa, Mészáros Gábor, rendszerfejlesztési igazgató és Szabó Gyula, öntözésfejlesztési vezető részt vett az AgrárgépShow/AgromashExpo keretében megszervezett Smartfarm konferencián, a tápanyag-utánpótlás és öntözés szekciók panelbeszélgetésein.

A tápanyag-utánpótlás szekciójában előtérbe került a talaj okszerű művelésének technológiája. Kollégánk kifejtette, hogy a talaj adottságait kihasználva tudunk elérni kiemelkedő eredményeket. A különböző képességű talajokat másképpen kell kezelni. Magyarországon kérdéses, hogy a gazdálkodók mennyire használják ki a talajpotenciált és ehhez kapcsolódóan a növényben rejlő genetikai lehetőségeket. Szó esett arról is, hogy egy jó termelőnek ismernie kell a talaját, az okszerű döntésekhez mért adatok kellenek. A talaj igényeit kiszolgáló tápanyag-utánpótlási technológia a talajvizsgálatokon alapszik. Az ebből kinyert adatokat azonban tudni kell értelmezni, hogy aztán helyesen tudjunk dönteni. „Akkor hasznos a tápanyag-utánpótlás, ha hasznot hoz.” Ehhez pedig megalapozott technológia kell.

Mészáros Gábor a tápanyag-utánpótlásról beszélt
Mészáros Gábor: Az okszerű tápanyag-utánpótláshoz mért adatok kellenek

Szabó Gyula a második kerekasztal-megbeszélés előadójaként arról beszélt, hogy olyan öntözési megoldásokat kell alkalmazni, amelyek képesek a talaj heterogenitását kiszolgálni. Ugyanis még egy síknak tűnő tábla sem mondható domborzatilag és talajtani szempontból homogénnek. A KITE Zrt. által forgalmazott precíziós öntözési technológia alkalmas arra, hogy a talaj és vele kapcsolatban a növény igényeit kiszolgálja. A precíziós öntözési technológia nem olcsó beruházás, de pár éven belül megtérül az ára. A különböző - a területet leíró - térképek alapján felvett öntözési utasításokhoz igazodva ezek a rendszerek képesek a változó víznorma kijuttatására.

Szabó Gyula az öntözési szekcióban
Szabó Gyula:  A KITE precíziós öntözési technológiája képes a heterogén vízkijuttatásra

Fotók: Csatlós Norbert