Szabó Levente a Nemzeti Agrárkamara Környezeti, Vízgazdálkodási és Fenntarthatósági Osztályának vezetője, a KITE Zrt. vezérigazgatója előadást tartott a modern öntözési rendszerekről a Dunai Parlamenti Képviselők 5. Konferenciáján.

Felismerve, hogy a klímaváltozás korunk és egyben országaink és régiónk egyik legnagyobb kihívása, a Dunai Parlamenti Képviselők 5. Konferenciája a klímaváltozás hatásainak csökkentése a mezőgazdaságban, illetve a korszerű vízgazdálkodási és vízhasznosítási rendszerek kérdéskörét tűzte a tanácskozásának napirendjére.

Szabó Levente a korszerű vízgazdálkodásról és öntözésről tart előadást

A konferencia felhívta a figyelmet a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárás okozta jelentős kihívásokra a mezőgazdaságban. A jövőbeni biztonságos élelmiszerellátás érdekében szükség van a mezőgazdasági technológiák fejlesztésére, különösen az agrárgazdaság fenntarthatóvá tételére.

Szabó Levente a témával kapcsolatban kitért a helyes és víztakarékos technológiák alkalmazására, melyek választ adhatnak a belvíz és az aszály által felvetett problémákra is. Expozéjában szó esett a precíziós öntözésről is, mely megfelelő megoldás a víztakarékos, környezetkímélő és energiatakarékos, egyszersmind a fenntartható gazdálkodást kiszolgáló öntözésre.

A Duna-menti országok parlamenti képviselőinek első, 2013 júliusában Ulm városában megtartott konferenciájának záró nyilatkozata rögzíti: „A Dunai Parlamenti Képviselők Konferenciájának szabályos időközökben kell üléseznie, hogy a dunai államok nemzeti és regionális parlamentjei szorosan figyelemmel kísérjék az EU Duna Régió Stratégiát, és hangot adjanak a térségben élő polgárok észrevételeinek, aggályainak a Stratégia aktuális kérdéseivel és végrehajtásával kapcsolatban. A Duna Régió parlamentjei közötti rendszeres véleménycsere lehetőséget nyújtana továbbá az átlátható és demokratikus döntéshozatali struktúrák és folyamatok népszerűsítésére a Duna-térségben. A Dunai Parlamenti Képviselők Konferenciája állandó platformjának létrehozásánál költségkímélő munkaformákat kell alkalmazni.”

Forrás : A Dunai Parlamenti Képviselők 5. Konferenciájának zárónyilatkozata