Dr. Tapazdi Tamással, a nehézgépkezelői szakág független szakértőjével is készítettünk egy interjút, amelyben a verseny első napjáról kérdeztük.

Milyen tapasztalatai vannak az első nap után?

A verseny rendben zajlik. Nagyon sok feladatuk van a résztvevőknek, és most az látszik, hogy nem is tudnak majd mindig megbirkózni vele, ami vélhetően azt fogja eredményezni, hogy könnyen meg tudjuk majd mondani, ki a legjobb.

Milyennek látja a versenyzőket?

Viszonylag keveset tudunk róluk, mert elkülönítik őket a szakértőktől, de azért látom őket munka közben. Ügyesek, látszik, hogy szépen dolgoznak, vannak köztük jobbak, de olyanok is, akik nehezebben boldogulnak.

Nehéznek találja a feladatokat?

Az látszik, hogy nincs akkora gépismerete a fiataloknak, hogy kapásból meg tudják oldani azokat. Őket ez a feladatsor jól megdolgoztatja.

KITE szakértői csapat

Hogyan zajlik a verseny folyamata?

Öt feladat van és minden nap váltják egymást. Az első két napon két-két feladatot oldanak meg, az utolsó napon pedig egyet-egyet.

Milyen típusú feladatok vannak?

Öt fő csoportba vannak rendezve a megoldandó problémák, a motor, az elektronika, a hidraulika, a klímaberendezés és a hajtásrendszerek területéről. Ezek lehetnek számítási, beállítási feladatok, mérések, hibakeresések.

Volt valami említésre méltó történés az első nap folyamán?

Az egyik fiú annyira izgult, hogy rosszul lett és egy feladatot nem tudott teljesíteni. Hála Istennek rendbe jött, és utána versenybe szállt, de azt a feladatot már másnak kell teljesíteni helyette a következő napokban. És a kollégáim helytállására is nagyon büszke vagyok. A tegnapi nap folyamán ugyanis egy sajnálatos műszaki probléma miatt az egyik traktort ki kellett venni a versenyből, de a szervizes csapatunk kitartó munkája nyomán ma újra vissza tudtuk állítani, és tudtak rajta dolgozni a fiúk.