Kitartó várakozás után sikerült egy gyors interjút készítenünk a nehézgépszerelői szakágban Magyarországot képviselő Szerletics Mátéval. Lássuk, mit gondol a verseny első napja után.

Milyen végzettséggel rendelkezel?

Autószerelő a szakmán.

Hogy kerültél akkor a mezőgazdasági gépek közelébe?

Mindig is nagyon tetszett a traktorok és kombájnok szerelése, az édesapám is ilyen motorok felújításával foglalkozik. Az érettségi idejében jártunk gyakorlatra, ahol ezt is lehetőségem volt kipróbálni, és ott döntöttem el, hogy ezen a területen szeretnék maradni.

Mi az, ami leginkább megfogott a mezőgépész szakmában?

A hibakeresés, maga a szerelés folyamata, a nullrevízió, az opciós és használt gépek szerelésének feladatköre. Az tetszik a leginkább, hogy kihívásokkal találom szemben magam nap mint nap.

Milyenek voltak az első napi feladataid?

Nem voltak könnyűek. Volt légkondi- és légfékszerelés traktoron, valamint az utóbbi mérésével kapcsolatos feladat, de azokat megoldottam. Utána, a délután folyamán traktormotoron kellett méréseket és javításokat is végezni.

Mit gondolsz a versenyről?

Eddig nagyon tetszik. A tegnapi megnyitó (09.25-én este rendezték az Euroskills 2018 megnyitóját a Papp László Sportarénában. A szerk.) nagyon felemelő volt, az adott egy lendületet. Alapvetően a verseny és az azt környező dolgok nagyon érdekesek. Nagyon jó pl. az, hogy nemzetközi környezetben versenyzünk.

Milyen feladataid lesznek még?

A második napon egy JCB hidraulika-rendszerét kell majd javítani, majd az elektronikai feladatok jönnek, és pénteken lesz délelőtt egy elsőhíd-javítás.

Tartasz tőle?

Egy picit azért igen.

Melyik az, amelyiket erősségednek látod az öt terület közül*?

A motorfelújítási feladatokban szerintem jó vagyok, és igazából az elektronika se áll tőlem messze.

Hány százalékosra teljesítetted a mai feladataidat szerinted?

60-70%-ot mondanék, mert voltak kihagyásaim, bizonyos esetekben nem volt elég az idő.

Milyennek találod a szakértői csapatot?

Segítőkészek, nem szigorúak, bár nem sokat beszélgetek velük. Ha kérdezek valamit a versenybíróktól, ők válaszolnak, bár a verseny állásáról nem nagyon kapunk közben visszaigazolást.*(a motor, az elektronika, a hidraulika, a klímaberendezés és a hajtásrendszerek területéről kerülnek ki a feladatok)