Kozsuch Kornél 1994 óta gazdálkodik Kondoroson. A mezőgazdaság szeretetét az édesapjától örökölte, de a zöld sárga szerelem már a saját szívéből fakad. A napokban vette át családja körében a 25. John Deere traktorát a KITE Zrt. vezetőségétől.

Kozsuch Kornél családi gazdálkodóként tevékenykedik a Békés megyei községben, valamint a Szárító és Tároló Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatói pozícióját tölti be, amit az édesapjától vett át. A családi gazdaság 1994-ben kezdte meg tevékenységét, amelyet azóta is közösen irányítanak a feleségével, aki az adminisztrációs feladatokat hajtja végre. Jelenleg három alkalmazottal dolgoznak 300 hektáron.

Területeiken kukoricát, hibridkukorica vetőmagot, napraforgót, búzát, valamint az izolációs részeken zöldborsót termelnek. Köszönhetően a jó minőségű, átlag 36,4 aranykoronás talajnak, nagyon szép termésátlagokat érnek el. Kukoricából a tavaly előtti, csapadékos évben több mint 12 tonnás, napraforgóból pedig évente 4 tonna feletti átlagtermést tudtak betakarítani, amennyiben a csapadék optimális időben érkezett. Hibridkukoricát a Szárító és Mezőgazdasági Zrt.-vel együtt a Pioneer számára állítanak elő.

Kozsuch Kornél 25. John Deere traktora

Gépberuházásaikat igyekeztek az évek során úgy kialakítani, hogy a folyamatosan növekvő területnagyságot ki tudják szolgálni, de a környékbeli gazdálkodóknak is segítsenek bérmunkában, és arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy a gépparkot a precíziós gazdálkodás igényei szerint alakítsák ki. Egy kombájnon kívül mindegyik eszköz alkalmas erre a gazdálkodási formára, mely az alkalmazottak örömére is szolgál, hiszen ez megkönnyíti az ő munkájukat is, kevesebb koncentrációt igényel, nem fáradnak el annyira a nap végére.

Az első John Deere traktor már a kezdetekben bekerült a gazdaságba, hogy leváltsa azokat az eszközöket, melyek nem voltak alkalmasak nagy területteljesítményre. Partnerünk véleménye ma is az, hogy egy jó és megbízható gépet kapott akkor. Nem véletlen, hogy kialakult az a szerelem, mely oda vezetett, hogy ma már a 25., egészen pontosan egy John Deere 6145R állt hadrendbe a gazdaságban, mely a kisebb területek vetését, növényápolását és egyéb kiszolgáló munkáit végzi majd el.

A traktorról többet az alábbi linken tudhat meg:

https://www.kite.hu/termekek/john_deere_6r_sorozatu_traktorok/119