2018-ban Magyarország ad otthont az Euroskills versenynek, melyen Európa legjobb fiatal szakemberei mérettetik majd meg magukat a különböző szakterületeken. Az országos előválogató döntőjén jártunk, és végig kísértük a mezőgépész technikusok küzdelmét.

2018. április 23-25. között rendezték meg a Hungexpo-n a Szakma Sztár Fesztivált, mely rögtön három rendezvénynek is helyt adott. Egy helyen mutathatták be tudásukat a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, valamint az Euroskills verseny előválogatójának a SkillsHungary Nemzeti versenyének döntősei is. Ez utóbbi győztesei képviselik majd Magyarországot a különböző szakterületeken a szeptemberben megrendezésre kerülő szakmai Európa-bajnokságon.

A nehézgépszerelők versenyébe a Gödöllői Szent István Egyetemen (SZIE), április 11-én megrendezésre került elődöntő négy legjobbja jutott tovább, akik már mindannyian győztesnek tekinthették magukat, hiszen, ahogy a döntő részeredményeinek kihirdetésénél Dr. Bártfai Zoltán, a SZIE professzora kiemelte, mindannyian kiemelkedő szakmai tudással rendelkeznek, és a mindennapi szakmai feladatok ellátására tökéletesen felkészültek. A csapat egyik tagja egy olyan mezőgépész vénával megáldott fiatal ember volt, aki három éve dolgozik a KITE Zrt. kötelékeiben. Papp Martin, a Bajai Alközpontunk szervizes üdvöskéje egész életében mezőgazdasági gépszerelőnek készült, és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy a győztestől csupán 1,5 ponttal lemaradva sikerült a második helyet elnyernie ebben a nagyszabású szakmai kihívásban, egy számára ismeretlen géptípuson.

Készítettünk vele egy interjút, melyből kiderül, hogy már gyermekkorában megfertőzte az édesapja a mezőgazdasági gépek szeretetével, és, hogy a kedvenc gépcsaládja a John Deere 9-es szériája.

Papp Martin a 2. legjobb mezőgépész az országban.
Fotó: Megfosz

Mi terelt téged a mezőgépész szakma felé?

A családi kötődés. Édesapám is ezzel foglalkozik, és a környező rokonságban is sokan foglalkoztak a gépész szakmával, szereléssel. Gondoltam tovább viszem ezt a hagyományt, így én is a jánoshalmi mezőgazdasági szakképző iskolába jelentkeztem, és ott végeztem, mint mezőgazdasági gépésztechnikus.

Mikor kerültél közvetlen kapcsolatba a mezőgazdasági gépekkel?

Még fel sem értem a kormányt, apukám már vitt magával. Ő gépkezelőként és szerelőként dolgozik egy helyi vállalkozásnál. Gyerekkoromban nagyon sokszor ülhettem mellette a pótülésen. A szakma szeretete innen datálódik, és azóta sem múlt el. Már gyerekkorom óta szerelek unaloműzésként, az hajt, hogy megismerjem, hogyan működnek a dolgok, még ha csak egy tollról is van szó.

Mit szeretsz a legjobban a szakmádban?

Például, amikor kimegyek a szántóföldre és a szélén álló lerobbant gépet talpra tudom állítani, még ha jó pár órás, kemény munkámba is kerül. A legszebb rész az, amikor elindul a gép a folyamat végén, és tudom, hogy ezt én csináltam, én raktam össze. Magasztos érzés egy olyan gépet látni dolgozni, ami az én kezem munkájának köszönheti, hogy működik. És így be tudom bizonyítani a tapasztaltabb kollégáknak, hogy képes vagyok egy ilyen mértékű probléma megoldására is. Ugyanis ez a legfelemelőbb része. Amikor az ember megold egy problémát.

Papp Martin a feladatok megoldása közben.

Hogy állsz a digitalizáció térnyeréséhez a szakmádban?

Mindig is egy „digitális gyerek” voltam, úgyhogy én ezt örömmel üdvözlöm. Látszik, hogy a gépgyártók is felismerték, hogy egyre fiatalabb generációk kerülnek ezekre a gépekre. Nem véletlen, hogy a John Deere traktorok kijelzői is hasonlítanak már a tabletekhez.

Mennyiben segíti ez a munkádat?

Jóval egyszerűbbé vált. Ha csak egy dokumentációt kell elolvasnom, azt is sokkal hamarabb találom meg. A gyors funkciók is nagyban megkönnyítik a probléma megoldását. És mindig van a zsebemben egy-két pendrive is, hogy, ha szükség van rá, gyorsan el tudjak végezni egy frissítést, vagy egy új szoftvertelepítést.

Melyik a kedvenc géptípusod?

Az abszolút favorit a John Deere 9-es széria. Az egyik partnerünknél van egy 9570R-es, az egy nagyon szép „járgány”.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy John Deere-mániám van, így nem nagyon látok más lehetőséget, mint, hogy ezekkel a gépekkel foglalkozzam. Szeretnék a KITÉ-nél maradni, mert itt egy olyan összetartó csapatban dolgozhatok, ahol mindig tudom, hogy kihez kell fordulni, ha problémám van, és akkor a szervezet az ember háta mögé áll és segít. A terveim között szerepel, hogy egyetemre megyek, mert álmodoztam már róla, hogy szervizcsoport-vezetőként, vagy szervizmérnökként dolgozom a KITÉ-nél.