A 167/2013 EK rendelet 2017. január 1-jétől változást hoz az erőgépek forgalomba hozatali jogszabályainak kérdéskörében. Ettől az időponttól kezdve ugyanis más szabályrendszer érvényes az európai piacon forgalomba helyezendő traktorok típusjóváhagyásai esetén. Egyes esetekben ugyanis a nem hivatalos kereskedőktől származó John Deere és JCB termékek forgalomba helyezése nem lehetséges. 

Ez a rendelet nem csak a típusjóváhagyás feltételeit rögzíti, de azt is, hogy néhány traktorkategória kivételével a traktorokat csak a rendelet szerint érvényes típusjóváhagyással (EU típusbizonyítvány alapján) lehet forgalomba helyezni. A kereskedelmi forgalomba hozott termék esetleges nem megfelelősége nem csak a gyártó, de a forgalmazó felelőssége is. A forgalmazó csak olyan traktort értékesíthet az európai piacon, mely megfelel a 167/2013 EK rendelet előírásainak, tehát csak a rendelet szerint érvényes típusjóváhagyással rendelkező új traktor értékesíthető és helyezhető forgalomba. A John Deere és JCB termékek európai piacra történő értékesítési feltételei biztosítottak.

Változott a forgalomba hozatali engedélyi szabályzat.

A traktorok típusjóváhagyását szabályzó január 1-ét megelőzően még érvényes 2003/37 EK alapján gyártott erőgépek már nem helyezhetők forgalomba, ill. csak korlátozott számban, egyéb feltételek megléte esetén, a típusjóváhagyás lejárati dátumát követő két évig, azon hivatalos forgalmazók számára, akiknél lejárt típusjóváhagyással rendelkező traktorok vannak kereskedelmi készleten. Ennek formája a kifutó sorozat forgalomba helyezési engedély alapján a megyei jogú vizsgálóállomáson végzett egyedi forgalomba helyezési eljárás. A kifutó sorozat forgalomba helyezési engedélye iránti kérelmet, annak a tagállamnak a hatóságához kell benyújtani, ahol a traktort forgalomba szeretnék helyezni, az engedélyezési eljárás díjának megfizetésére pedig a gyártó vagy a hivatalos nemzeti képviselője kötelezett. Az új a jogszabály alapján azok a vállalkozások melyek nem szerződött forgalmazói a John Deere és JCB termékek gyártóinak, a kifutó sorozatú traktorok forgalomba helyezésére a hatályos jogszabály alapján nem jogosultak.

A John Deere és a JCB traktorok gyártójának szerződött üzleti partnere és hazai képviselője a KITE Zrt. Magyarországon a kifutó sorozathoz tartozó traktorok forgalomba helyezése iránti kérelmeket, e két traktorgyártmány kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csak a KITE Zrt.-től fogadja be. Nincs törvényes és jogszerű lehetőség azoknak az új, de kifutó sorozathoz tartozó JCB és John Deere traktoroknak a hazai forgalomba helyezésére, melyeket nem a KITE Zrt. importált Magyarországra és a 2003/37 EK rendelet alapján gyártott, lejárt érvényességű típusjóváhagyással rendelkeznek. A 167/2013 EK rendelet kiterjed a pótalkatrészek és az önálló műszaki egységek jóváhagyására is. A traktorokba csak gyári vagy a jóváhagyó hatóság által jóváhagyott pótalkatrészek, önálló műszaki egységek építhetők be.