Idén február 21-én került megrendezésre a precíziós gazdálkodás témakörét alapul vevő PREGA konferencia, melyen a KITE Zrt. is kiállítóként jelent meg, kollégáink közül a téma szakavatott képviselői pedig előadást is tartottak.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a precíziós gazdálkodás lehetőséget nyújt számunkra a rendelkezésre álló műszaki eszközrendszer hatékony, versenyképes alkalmazására. Ehhez a szántóföldi növények esetében a szükséges agrotechnikai (termesztéstechnológiai) fejlesztéseket a KITE Zrt. elvégezte, a döntéstámogatáshoz szükséges hatékony szaktanácsadási tevékenység informatikai háttere már a gazdálkodók rendelkezésére áll. Mindezek együttesen lehetőséget biztosítanak a versenyképesség fokozására, gazdaságos termesztéstechnológia alkalmazására. A jövő kulcsa az automatizálás a szaktanácsadási tevékenységben is. A cél a nagy felületre kiterjeszthető, jövedelemtöbbletet termelő, folyamatosan fejleszthető precíziós gazdálkodási rendszer kidolgozása, működtetése. Ezt kínálja a KITE komplex szaktanácsadási tevékenysége.

Szabó Levente a PREGA konferencián

Hadászi László elmondta, hogy a precíziós gazdálkodás elterjedéséhez szükséges szemléletváltozást nem lehet tovább húzni, különben lemaradunk. Ám ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodás széles körben elterjedjen, igen komoly szemléletváltásra van szükség, és ennek úgy kell megtörténnie, hogy üzemen belül a tulajdonostól kezdve egészen a gépkezelőkig mindenkin végbemegy. Egyre többen hisznek ebben a technológiában, ugyanakkor az látható, hogy elszigetelt kis rendszerek kezdenek kialakulni, amelyek a technológiának csak egy-egy elemét – bár azt profi módon – használják. Akkor lesz valóban átütő erejű a technológia, ha vertikálisan és horizontálisan is sikerül összerakni a rendszert. A KITE precíziós gazdálkodási rendszerének három alappillére van: az agrotechnológia, a műszaki megoldások és az informatikai háttér. Ezeknek „egyenszilárdnak” kell lenniük, mert hiába a legjobb gép, ha a technológiát nem tudja végrehajtani, és hiába a legnagyobb IT-háttér, ha nem támogatja az agrotechnológiát.

A komplett rendszert bemutató stand a prega konferencián.

Kecskés Zsolt Kihívások, megoldások, jövedelmezőség (a szaktanácsadás szerepe a precíziós gazdálkodásban) címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy a precíziós gazdálkodás jelen pillanatban hazánkban a környezetkímélő, egyben versenyképes termelés egyetlen megoldása. A precíziós gazdálkodás alkalmazása egy tanulási folyamat, mely magába foglalja a rendelkezésre álló műszaki megoldásokat, ezekhez igazodó termesztéstechnológiát (agrotechnológiai megoldásokat) és a megvalósításhoz szükséges műszaki hátteret. A döntéstámogatáshoz (versenyképesebb gazdálkodási alternatívák előtérbe helyezéséhez) szükség van kiegészítő adatok beintegrálására (pl. talaj- és növényvizsgálatok, meterológiai adatok, űrfelvételek stb.). Mindezen adatok segítségével kidolgozásra kerül a helyspecifikus termesztéstechnológia és ezen keresztül lehetőségünk van az erőforrások optimalizálására, ezáltal a maximális jövedelemtermelő képesség elérésére. A gazdálkodók részére a megvalósításban ehhez nyújt segítséget a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának szakembergárdája a Komplex szaktanácsadási szolgáltatás nyújtásával.

Kecskés Zsolt ismerteti a precíziós gazdálkodás előnyeit a PREGA konferencián