A John Deere Expert Alert meghibásodás-előrejelző rendszere az ASABE mezőgazdasági innovációs mérnöki díj 2018 nyertese.

A John Deere Connected Support™ – Expert Alert távoli elérést segítő meghibásodás-előrejelző rendszerét az American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE), a mezőgazdaságot befolyásoló innováció 2018-as AE50 díjával tüntették ki.

Az ASABE egy nemzetközi tudományos és oktatási szervezet, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerek mérnöki munkáinak fejlődését kíséri figyelemmel. Az AE50 díj az adott évben az élelmiszer- és mezőgazdasági ipar termékfejlesztésének leginnovatívabb eredményeit értékeli, a díj odaítéléséről a szervezet évente dönt, nemzetközileg elismert mérnökszakértők véleményének felhasználásával.

Az Expert Alert meghibásodás-előrejelzés a vezeték nélküli JDLink™ távoli járműfelügyelet eszközrendszerét felhasználva elemzi az elérhető gépadatokat, és a folyamatosan optimalizált algoritmusok segítségével előre jelzi az esetleges eltéréseket, a várható meghibásodásokat, még mielőtt azok bekövetkeznének. Ezzel csökkenti a diagnosztika idejét, a javítás költségét és a leállásokat. Ebből adódik az, hogy a gép folyamatosan rendelkezésre áll, ezzel javítja a gép kihasználását és csökkenti a működési költségeket. A váratlan meghibásodások a szezon kritikus szakaszában feszültséget, komoly kiesést okozhatnak a termelőknél, illetve túlterhelést és kapacitáshiányt a szervizszolgáltatónál. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a termőterületek koncentrációja növekszik és a szezonban rendelkezésre álló idő csökken. Az Expert Alert használata csökkentheti a szerviz leterheltségét és növeli a gép működésének hatásfokát, mivel a szántóföldi munkák időben elvégezhetővé válnak a kevesebb gépleállás és a gyors hibamegelőző javítások miatt.


A john Deere Expert Alert a traktor a traktorfülkében

 

Az „Expert Alert” folyamatos távoli gépfelügyeletet egy új, az úgynevezett megelőző vevőszolgálati szemlélet alapja. A rendszer jelzéseket küld a hivatalos John Deere márkaszerviznek, amelyek alapján a vevőszolgálati munkatársak kapcsolatba léphetnek a felhasználóval egy várható, de még be nem következett hibával kapcsolatban. Ez lehetőséget nyújt a szerviznek, hogy időben megoldja a problémát. A John Deere Connected Support – Expert Alert eszköz a partnerek megelőző kiszolgálását teszi lehetővé, amely a tapasztalatok szerint csökkenő mértékű, vagy esetleg teljesen megelőzhető gépállásidőt eredményez. Ennek hatására növekszik a hatékonyság és a nyereségesség.

A John Deere Connected Support az Expert Alert funkcióval gyári alapfelszereltség a John Deere prémium önjáró berendezésekhez, a KITE Zrt. által forgalmazott John Deere 7R, 8R és 9R traktorokhoz, a T- és S-sorozatú kombájnokhoz, a 4000R önjáró permetezőkhöz és a 8000-es önjáró silózókhoz. Magyarországon több mint 1000 db, a KITE Zrt. által eladott gépen érhető el a JDLink™ Acces 5 éves promóciójának keretében.

A szakmai hátteret a KITE Zrt. Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság szervizszakemberei biztosítják. A rendszer több, korábban már megismert funkciót kínál, mint a távoli kijelző elérés, Sevice Advisor Remote távdiagnosztika, a gépek nyomon követése, vagy a precíziós gazdálkodás támogatása.