A Gyulai Agrár Zrt. műszaki vezetőjével, Csomós Lászlóval beszélgettünk, akik idén döntöttek új John Deere 8400 típusú önjáró szecskázó gép beruházása mellett.

Hol és milyen körülmények között gazdálkodnak?

Békés megyében, Gyula település környékén gazdálkodunk, közel 1 800 hektáron. Emellett 2-300 hektáron bérmunkát is végzünk. Ami a növénytermesztésünket illeti, 637 hektáron búzát, 308 hektáron silót, 300 hektáron lucernát, 271 hektáron napraforgót, 200 hektáron kukoricát, 43 hektáron szóját termesztünk. Állattenyésztéssel is foglalkozunk, nagyságrendileg 800 fejős tehenünk van plusz a szaporulat, így ezen állatállomány takarmányozásában kulcsszerepe lesz a John Deere 8400 típusú önjáró szecskázónknak.

 

Tekintse meg videón is a John Deere 8000-es sorozatú önjáró szecskázót!

Miért döntöttek John Deere mellett?

Őszintén szólva, az utolsó körben három típusú szecskázó maradt a kalapban. A CLAAS Jaguár 940, a KRONE Big X 530 és a JOHN DEERE 8400. Mindhárom gépet személyesen is megnéztük és kipróbáltuk, majd alapos mérlegelés után végül a John Deere mellett döntöttünk. Igazából 4 oka volt, amiért a John Deere önjáró szecskázót választottuk.

Az egyik ilyen ok volt a gép műszaki megoldásai, azon belül is a John Deere új KernelStar2 szemroppantó technológiája. Számunkra a szemroppantás minősége kiemelt fontossággal bír.

(Az új JD KernelStar2: jobb takarmány hasznosulás, jobb takarmány minőség.

A standard szemroppantó hengerhez képest 270%-kal nagyobb felülettel a KernelStar2 kúpos tárcsái tökéletesen roppantják a szemeket a keményítő maximális feltárása és a takarmány jobb minősége érdekében. Ez nem csak a tejhozamokat növeli, hanem a biogáz termelés hatékonyságát is fokozza.

A KernelStar2 kiváló rostos, hosszabb szárú silót készít, ugyanakkor továbbra is elvégzi a szemek roppantását. Hosszú és rövid szecskahossz egyaránt könnyen beállítható a gép átszerelése nélkül, ami maximális rugalmasságot biztosít.)

A többi 3 ok pedig a KITE konstrukciójához köthető. Ami a döntésünkben szintén nagy súllyal esett a latba, az a KITE-gépbérlet lehetősége, ami csökkentette a beruházási kockázatunkat. A használt önjáró szecskázónk beszámításának lehetősége pedig levette a vállunkról az annak eladásával járó herce-hurcát. A negyedik ok- nem utolsó sorban- pedig az ár volt, ami a többi géphez képest ár-érték arányban a John Deere mellett szólt.