Korunkban egyre nagyobb követelmény a nagy hozamok és a magas minőségű termések előállítása. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy termékeinket minél kisebb környezeti terheléssel állítsuk elő. 

Almásaink egyik legveszélyesebb betegsége az almavarasodás. Az almatermésűek varasodását a Dothideales rendbe tartozó Venturia tömlősgomba (Venturia inaequalis) okozza.  Ősszel a talajra hullott, fertőzött leveleken, a gomba okozta foltokon pszeudotéciumok képződnek, amin kifejlődhetnek az aszkospórák, melyek tavasszal már 10 mm csapadék vagy erős pára, köd esetén, akár már 2 oC-os hőmérséklet mellett is szóródnak. Ehhez a levél átnedvesedésére és kiszáradására van szükség. Az aszkospórákat a szél vagy az eső juttathatja a fiatal gyümölcsre.

A fiatal leveleken és terméseken világoszöld, 5-10 mm átmérőjű foltok keletkeznek, aminek felületén ún. konídiumtartó gyep képződik, mely később elhal, és megindul a varasodás. A termés korai fertőzésénél a felületen párásodó, berepedező foltok keletkeznek, ezáltal a növekvő gyümölcs féloldalasan fejlődik tovább. Késői fertőzés esetén az alma nem repedezik fel, a tünetek esetleg csak a tárolásnál jelentkezhetnek barna foltok formájában, ami jelentősen ronthatja a gyümölcs piacképességét.

A varasodás védekezésénél a legfontosabb időpont a vegetációs időszak kezdetén a korai fertőzések kivédése, mivel az ilyenkor kialakult fertőzés meghatározza az egész év növényvédelmét. Nehezíti ezt az is, hogy a kezdeti időszakokban a rendkívül változékony és sokszor kiszámíthatatlan az időjárás, és az alkalmazható szerek választéka is folyamatosan csökken. 
Az előző évek, de kiváltképp a 2014., az alma venturiás varasodás elleni védelméről szólt az almatermesztők körében. A megfelelően megválasztott növényvédelmi technológia mellet is nehéz volt a növényvédő szeres védekezés, illetve nagy anyagi és környezeti terheléssel tudtuk csak megvédeni a gyümölcsösöket.

Varasodás elleni védekezés rezisztens étkezési almafajtákkal

Napjainkban Magyarországon, valamint a korszerű almatermesztést folytató országokban egyre nagyobb az érdeklődés a csökkentett növényvédelmi programot igénylő, alacsonyabb költséggel termeszthető rezisztens étkezési almafajták iránt.
Három nagy olaszországi faiskola közös kutatóintézete, a CIV (CENTRO INNOVAZIONE VARIETALE) a legkorszerűbb varasodás rezisztens almafajták teljes sorát állította elő. A„SWEET RESISTANS” étkezési almafajták a jövő korszerű almatermesztésének kulcsai, mivel növényvédelmi igényeik sokkal alacsonyabbak a varasodást okozó gombákkal szemben. A KITE Zrt. kísérleti területein már több éve megtalálhatók e varasodás-rezisztens fajták, melyek segítségével könnyebben és gazdaságosabban tudunk védekezni a betegség ellen.

 Varasodással szemben ellenálló fajták a KITE Zrt. kínálatábanGaia* (TR) a korai
Ez a fajta lisztharmatra közepesen toleráns. Koronája közepes intenzitású. Gyümölcse nagyméretű, kerek, enyhén lapított, felülete sima. Színe piros, amely 70-80 %-ban fedi a felületét. Húsa krémszínű, ropogós és lédús. Az íze kiváló, édes, hasonlít a Gáláéhoz, de intenzívebb az aromája. 25 nappal a Golden Reinders előtt érik. Beltartalmi értékei: BRIX: 14 ° savasság: 4,5 g/l .

Gemini * (TR) a nagy ellenálló
A fajta lisztharmatra közepesen toleráns, koronája középerős növekedésű. A termés nagyméretű és kúpos, a színe szinte a teljes felületén ragyogó rubinvörös. Húsa friss aromájú, ropogós lédús. 20 nappal a Golden Reinders előtt érik. Beltartalmi értékei: BRIX: 12,5 ° savasság: 4,8 g/l .

Smeralda * (TR) az új generáció
Koronája könnyen kezelhető, kompakt habitusú. Gyümölcse közepes nagyságú, zöld a színe, héja pedig sima felületű. Sárga húsa ropogós és lédús. Kiváló ízű, emlékeztet a Granny Smith-re, azonban magasabb a cukortartalma és jobb az aromája. 10 nappal a Golden Reinders előtt érik. Beltartalmi értékei: BRIX: 13,5 ° savasság: 8,2 g/l .

Fujion* a sebezhetetlen
Védelem felsőfokon
Fája középerős növekedésű, koronája könnyen kezelhető. Termése mélyvörös színű, formája kerek, kissé megnyúlt, felülete sima, homogén. Húsa ropogós, édes, lédús. Érési időszaka 25 nappal a Golden Reinders szürete utánra esik.
Beltartalmi értékei: BRIX: 16°, savasság: 4,7 g/l .