A betakarítással lezárjuk, és egyben értékelhetjük is egész évi munkánkat. Ahhoz azonban, hogy ezt objektíven tegyük, pontos adatokra van szükség. Ezek az adatok később olyan következtetésekre adnak lehetőséget, mellyel a jövőbeli termelésünk hatékonyságát fokozhatjuk, és a technológiai változtatások hatását is kimutathatjuk. Ehhez a John Deere kombájnokban elérhető Harvest Monitor és automatakormányzás biztosítja a legprecízebb alapot!

A Harvest Monitor rendszer két szenzora segítségével végzi el a hozam- és szemnedvesség mérést, amely a dokumentáció és a táblatérképezés alapját hivatott biztosítani. Ezen eszközök több kombájntípusban már az alapfelszereltség részét képezik, de utólag is felszerelhetők. A táblatérkép elkészítéséhez a John Deere egy teljes, gyári rendszert biztosít a gazdálkodóknak, melyben az előbb említett Harvest Monitor bővül ki egy John Deere GS2630 monitorral és a helyzet meghatározást biztosító GreenStar SF3000 antennával.
A HarvestDoc rendszerrel egyszerűen dokumentálhatjuk az aratás adatait, és készíthetünk térképet a learatott tábláról, melyen a szemnedvesség- és hozameltérések egzakt módon láthatók. Ezeknek az adatoknak a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a felvett térkép alapján láthatjuk a termőterület különbözőségeit, az alacsonyabb, vagy magasabb hozamot produkáló részeket. Mindezzel könnyebben tervezhető a következő évi szántóföldi tevékenység, emellett a talajminta-vételezés is hatékonyabban hajtható végre.


A HarvestDoc részét képező, pontos helymeghatározást adó, John Deere SF3000 antenna az automata kormány üzemeltetésére is lehetőséget ad a kombájnon. A John Deere AutoTrac egy egyedi, integrált rendszer, a használatához nem szükséges a kormányra szerelt kormányforgató. A rendszer másik előnye a jobb gépkihasználás. Mivel a gépkezelőnek nem kell a kormányzással foglalkoznia, kisebb az esélye a nap végén a fáradásból adódó teljesítmény-csökkenésnek. Az automata kormányzással vezérelt kombájnokkal a fogások tökéletesek lesznek, azaz mindig a teljes vágóasztal szélességgel dolgozhatunk.

 


Az antenna bármikor áthelyezhető egy másik John Deere gépre, legyen az traktor, vagy akár önjáró permetezőgép. A rendszer egy gyártótól származik, ezért minden tekintetben megbízhatóbb, mint bármely más univerzális megoldás, arról nem is beszélve, hogy a hazai forgalmazó KITE Zrt. vállal garanciát az esetleges jelszolgáltatási hibák kijavításáért. Az üzemeltető számára egyértelműen előnyt jelent az egy kézben lévő rendszernek köszönhető megbízhatóság (hardver eszköz, jelszolgáltatás, szoftverek).