Herczeg Lászlóval, a Herczeg Gabona Kereskedelmi Kft. tulajdonosával beszélgettünk, akik immáron 15 éve John Deere szemenkénti vetőgépekkel vetnek. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszló környékén gazdálkodó család körülbelül 2500 hektár területet művel.

Mikor és miért döntött a márka mellett?

Az első John Deere szemenkénti vetőgépünket még 2002-ben vásároltuk a KITE Zrt.-től, amely akkor egy JD 1750-es 6 soros vetőgép volt. Jelenleg már két John Deere 1775NT 12 soros és egy John Deere 1750 6 soros vetőgéppel dolgozunk.

A vetés minősége nagyban befolyásolja a későbbi hozamot, így egy robusztus, precíz munkavégzésű, ugyanakkor nagy területteljesítményre képes vetőgépet kerestünk, amely alkalmas akár többféle agrotechnikai beavatkozás elvégzésére a vetéssel egy menetben. A fenti igényeink mellett, mivel John Deere erőgépeink vannak, a traktor-munkagép közötti problémamentes kommunikáció miatt is észszerű választás volt a John Deere vetőgép.

Mi a véleménye a John Deere 1775NT vetőgépről?

Röviden: robusztus váz, precíz maglehelyezés, nagy területteljesítmény, egyszerű karbantartás, értékállóság. Az említett tulajdonságokról hosszasan tudnék a vetőgép kapcsán beszélni, én csak két, számunkra fontos tulajdonságát emelném ki.

A mikrogranulátum kijuttatása mellett a vetéssel egy menetben a KITE-JET folyadékkijuttató rendszer és a John Deere navigáció segítségével pozícionáltan tudjuk a folyékony műtrágyát kijuttatni.

Mivel különböző minőségű és szármaradvány-borítottságú talajokon kell vetnünk, így a munkagépre szerelt sávtisztítónak és hullámos tárcsának is nagy előnyét vesszük. A sávtisztító eltávolítja a vetőcsoroszlya elől a száraz talajréteget, szármaradványokat, nagyobb rögöket. A hullámos tárcsa finom elmunkálást végez a talajban közvetlenül a vetőcsoroszlya előtt, amely így ott magágy minőségű talajt alakít ki. Ennek köszönhetően a vetőmag nedves, csírázáshoz ideális feltételeket biztosító magárokba kerül.

Kinek ajánlaná a gépet?

Olyan gazdáknak, akik igényesek a vetésre, a nagy területteljesítmény igénye mellett precíz munkát végző vetőgépet szeretnének.