A szántóföldi kultúrák termesztésében rendelkezünk már a precíziós gazdálkodás használatához szükséges tudással. Elérkezettnek látjuk az időt, hogy a precíziós elven működő öntözést is megismertessük a gazdálkodókkal. Emellé is letettük a voksunkat.

A KITE Zrt. az elmúlt időszakban sok energiát, időt és pénzt fektetett a precíziós gazdálkodás fejlesztésébe. Felismertük ugyanis, hogy partnereink versenyképes, jövedelmező és költségtakarékos gazdálkodását ezzel tudjuk a leginkább segíteni úgy, hogy közben a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásoknak is megfelelünk. Az elmúlt években eljutottunk oda, hogy a rendszert a nagy szántóföldi kultúrákra ki tudtuk terjeszteni, a szántóföldi növények 90-95%-a ebbe a gazdálkodási módszerbe már bevonható, valamennyi technológiai elemet végre tudunk hajtani ezen az elven.

Mostanra elértünk egy olyan mérföldkőhöz, hogy mind szakmailag, mind technológiailag, mind műszakilag megvannak a szükséges munícióink ahhoz, hogy az öntözést is precíziós elven tudjuk folytatni. Ehhez mind az eszközrendszer, mind pedig a szakmai tudás a rendelkezésünkre áll.

A precíziós öntözési technológia elsődleges szempontja, hogy megfeleljünk a környezet, de legfőképpen a talaj elvárásainak és igényeinek. Ismernünk kell a talaj összes tulajdonságát és összefüggéseit, hogy a heterogenitását figyelembe véve lássuk el annyi nedvességgel, amennyire éppen szükség van ahhoz, hogy megfelelő közeg legyen a növények termesztéséhez.

Az öntözésnek nagyon sok pozitív talajtani hatása van, a víz alapvetően szükséges a talaj egészséges működéséhez, a mikrobiális működéshez, a sóháztartás illetve a szervesanyag-háztartás egyensúlyának fenntartásához. Az öntözés egy fontos szabálya, hogy a növényeknek többletvíz kell, a talajnak pedig kevesebb nedvesség is elég. Ennek az optimális nedvességtartalomnak az eléréséhez pedig megfelelő talajtani és öntözési szaktudás szükséges.

A szakértelem nélküli öntözés negatív hatása a talaj szerkezetének leromlását okozhatja, mely számos problémához vezethet, romolhat a talaj minősége, amely azután nem megfelelő módon szolgálja a növénytermesztés igényeit.

Az 1946-ban alapított Valley Manufacturing a Valmont Industries elődjeként kezdte meg az öntözőgépek gyártását az Amerikai Egyesült Államokban. A cég több mint 50 éves működése után 1989-től fejleszti a számítógép által vezérelt öntözést. 2008-ban GPS helymeghatározásra épülő vezérlést épített a gépeibe, melyet 2010-től az összes Corner saroköntöző és lineár típusú berendezés megkapott. Ám a VRI szoftver fejlesztése, mely a Variable Rate Irrigation (változtatható intenzitású öntözés) rövidítése, már 1999-ben megkezdődött.

A rendszer segítségével képesek vagyunk hozam, talajfizikai és egyéb térképek alapján megkülönböztetni és kezelni a táblarészeket. Hozzárendelve a precíziós öntözés alapelemeit, az évről évre ismételhetően beazonosított termesztési pontokat, az RTK-val, az aktuális talajnedvességi állapotot mérő Irrometer-rel és az azt vezérlő, kommunikációs csatornán keresztül – BaseSation, Internet – eljuttatva Laptopra, tabletre, okostelefonra, gyorsan dönthetünk és könnyen beavatkozhatunk, az eseményeket pedig naplózhatjuk.

A 2010-ben megjelent VRI Spin és Zone Controll képes felosztani -körforgó esetén 2°-onként- az öntözendő területet 180 szegmensre és azon belül 30 zónára, melyen a berendezés gyorsaságának változtatásával, valamint a fúvókák nyitásával és zárásával a különböző minőségű területeket különbözőképpen öntözi. Ennek a továbbfejlesztett változata a VRI IS már 0,1°-os megkülönböztetésre is képes, és ebben már fúvókánként szakaszolhatjuk az öntözést. A VRI-vel lehatárolható legkisebb öntözési zóna a pár négyzetmétertől, a pár ezer négyzetméterig terjed.