Az állattartó gazdaságok legfontosabb feladatai közé tartozik a megfelelő összetételű és mennyiségű tömegtakarmány előállítása. A takarmányhoz szükséges növénymennyiség növelését az egységnyi területről betakarítandó hozam növelésével, vagy a termény duplikálásával érhetjük el, melyre megfelelő megoldás a másodvetésű növények alkalmazása.

2015. május 13-án a Hajdúnánás melletti Tedej Zrt. területein tartottuk meg a szálastakarmány betakarítását és kezelését, valamint a másodvetésű kultúrák technológiai hátterét előtérbe helyező gyakorlati bemutatónkat.

Mi sem adhatott volna megfelelőbb helyszínt a rendezvénynek, hiszen a tedeji gazdaság az 5000 db szarvasmarha, és az átlagosan napi 20000 db sertés számára szükséges takarmány előállítására a rendelkezésére álló szántóterületek közel 100%-át használja.

A korai szálastakarmányok betakarítása, majd az utána következő másodvetésű növények elvetése közötti idő rövidsége nagy igényeket támaszt a termelőkkel szemben, és meghatározza a művelethez alkalmazandó technológiai hátteret is.  Partnerkörünk a bemutató keretein belül megbizonyosodhatott arról, hogy a kínálatunkban található komplex rendszer, a menetszámok csökkentésével, a precizitás növelésével és az RTK korrekciós jelek használatával tökéletesen kiszolgálja ezeket az elvárásokat.

A bemutató a gazdaság három különböző területén zajlott. Először a szálastakarmányok betakarítására alkalmas gépkapcsolatokat tekinthette meg a közönség. A második részben a másodvetéshez elengedhetetlen, komplex sávos művelési rendszert mutattuk be a jelenlévőknek, a harmadik helyszínen pedig a lucerna betakarításához szükséges eszközöket láthattuk működés közben.

Nagy hangsúlyt kapott az az elv, hogy tökéletes minőségű takarmány csak a megfelelő technológia használatával készíthető, és csak az optimális időben levágott, megfelelő nedvességtartalmú és megfelelő tömörségű szálastakarmányból lehet jó minőségű erjesztett takarmányt készíteni, legyen szó itt silótérben taposott vagy bebálázott terményről.