A mezőgazdaságban használt helymeghatározó rendszerek működése teljes mértékben megegyezik az okos eszközökben használt helymeghatározással, csak ezt további pontosító jelekkel kell kiegészíteni, hogy a számunkra szükséges pontosságot elérjük. A működési elv - nagyon leegyszerűsíítve - a következő: a föld körül keringő műholdak által kibocsájtott jel - többek között - tartalmazza a kibocsájtás pontos időpontját is. A vevőkészülék kiszámolja mennyi ideig tartott, amíg a jel eljutott a műholdtól a vevőkészülékig. A terjedési sebesség ismert, így ki tudjuk számolni a megett út hosszát. Ha három ismert ponttól (műholdak) meg tudom mérni a távolságomat, akkor a pozíció már meghatározható. Mivel a Föld körül számos műhold szolgáltat jelet, így biztosítható, hogy minden időpillanatban legalább három látható mindenhonnan.

Mivel a méréseket különböző hibák terhelik a helymeghatározás így elérhető pontossága 1 métertől néhány méterig terjedhet, ami nekünk nem elegendő. A helymeghatározás pontossága különböző kiegészítő jelekkel növelhető. A föld felszínén elhelyezett bázisállomások ugyanúgy meghatározzák a műholdak segítségével a pozíciójukat, mint a vevőkészülékek és a mért valamint a pontos adat eltéréséből számított korrekciós jelet eljuttatják a vevőkészülékekhez, amelyek ezt felhasználva korrigálják a mért eredményeket. E jel továbbításának egyik módja, hogy egy újabb műholdon keresztül juttatjuk célba. Ezek az egyenlítő fölött keringenek, így a Földről mindig azonos irányból látszanak. Ilyen – műholdról érkező – korrekciós jel az ingyenes EGNOS jel vagy a John Deere StarFire korrekciós jelei (SF1, SF2 és SF3). A helymeghatározás így elérhető pontossága 3 cmtől néhány 10 cm-ig terjed, azonban az időbeni megismételhetőség korlátozott.

A másik módszer a korrekciós jel vevőkészülékhez való eljuttatására, ha valamilyen föld felszíni adattovábbítási módot választunk. Ilyen lehet például a mobil adatkommunikáció vagy az ultrarövid hullámú rádióadók. Ezekben az esetekben, mivel a bázisállomások közel helyezkednek el a vevőkészülékhez az elérhető pontosság is nagyobb és a megismételhetőség is időben korlátlan. Ez az RTK korrekciós jel. Tehát, ha RTK korrekciós jelet használunk, három jel vétele szükséges a vevőkészülékeken. Ha ezek közül bármelyik hiányzik nem lehetséges RTK pontosságú helymeghatározás. A KITE Zrt. Európában egyedülálló RTK rendszerrel rendelkezik, ami a mezőgazdasági művelésbe bevont területek közel 100% -át lefedi és a partnereknek RTK korrekciós jelet biztosít. 2010-ben egy országos RTK rendszer kiépítését kezdte meg a KITE Zrt., melynek segítségével a felhasználóknak nem kell beruházni saját bázisállomásra. A hálózat 129 bázisállomásból és 339 ismétlő állomásból épül fel. A +/-2cm pontosságú korrekciós jel vételével időben bármikor megismételhetők a kívánt nyomvonalak a szükséges munkaműveletekhez.

A KITE RTK rendszer használatának előnyei, hogy a partner részéről nem igényel magas beruházási költséget, éves díjszabása kedvező. A hálózat karbantartásáról, folyamatos fejlesztéséről, új eszközök beüzemeléséről, a partnerek támogatásáról és a precíziós technológiák bevezetésének elősegítéséről a KITE Zrt. AMS-RTK szervizspecialista csoportja gondoskodik. Kiépített, biztosan üzemelő RTK rendszer nélkül a precíziós gazdálkodás nem kivitelezhető.

{{msgHeader}}

{{msg}}

Hiba

Nem lehet az alkalmazást mobilon megnyitni!

Nem támogatott böngésző

Sajnos az Ön böngészője nem támogatja az oldalunkat.
Kérjük oldalunk megtekintéséhez használja a legújabb Chrome, Firefox vagy Opera böngészőt.
Megértését köszönjük!