Informatikai háttér

A precíziós gazdálkodásra történő átállás során már rengeteg szenzor- és nyers adat rendelkezésre áll, mivel a szenzorok a korszerű gépekben már alaptartozékok. Okos eszközökkel vagyunk körülvéve, amelyek adatokkal árasztanak el minket. Az adatokat információvá kell alakítanunk, hogy kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket. Ez a feldolgozás azonban rengeteg szaktudást, erős hardverkapacitást és több szoftvert igényel annak függvényében, hogy milyen típusú adatokat szeretnénk feldolgozni. A feldolgozáshoz az internet rendelkezésre áll, a korszerű számítógépek és szoftverek is megvásárolhatók, mindössze az idő és a megfelelő szaktudás az, ami szükséges egy-egy azonnal elvégzendő permetezéshez, vagy nem várt gépjavításhoz. Ha véletlenül mégis sikerülne ezeket kiküszöbölni, a rengeteg manuális feladat az, ami az adatfeldolgozás során szűkíti a rendelkezésre álló időkeretet.

A KITE Zrt. rengeteg időt, energiát és szaktudást áldozott arra, hogy az elérhető adatok egy rendszerben, egymással összefüggően, átláthatóan, lekérdezhetően kerüljenek eltárolásra. A rengeteg lefejlesztett algoritmus arról gondoskodik, hogy az adatok automatizáltan, minél kisebb hibalehetőséggel hasznos információvá – a partnerek számára könnyen értelmezhető elemzéssé, térképpé, vagy éppen kijuttatási előírássá – alakuljanak.

Az adatbázisban helyet kapott minden a precíziós gazdálkodás működtetése során képződő adattípus. Az adatok (legyen az hozamtérkép, űrfelvétel, vagy csak egy egyszerű, GPS korrekcióval rögzített magasságadat) a rendezés után egy tisztítási folyamaton esnek át, ami arra hivatott, hogy a szenzorhibák, vagy a technológia adta hibák (például a vadkár megjelenése a hozamtérképen) kiküszöbölésre kerüljenek. Az így kitisztított adatok jobban leírják a tábla tulajdonságait, ezért pontosabban tudunk tervezni velük. Az adattisztítás után kerül beépítésre az évtizedek alatt kísérletekkel alátámasztott tudásanyag, melyet a számítógépek algoritmusok formájában tudnak feldolgozni, értelmezni. Az adatok megfelelő tisztításához, feldolgozásához és látványos megjelenítéséhez az ESRI térinformatikai rendszerét használjuk, ami a többi rendszerelemmel együtt egy online felületre (pgr.hu) került integrálásra. Ez az interaktív felület segítséget nyújt partnereinknek az információk gyors, szemléletes és egyszerű eléréséhez, szaktanácsadóinknak pedig az adatok összetettebb elemzéséhez, melynek következtében pontosabb szaktanácsot tudnak adni.

Mi az RTK?

A mezőgazdaságban használt helymeghatározó rendszerek működése teljes mértékben megegyezik az okos eszközökben használt helymeghatározással, csak ezt további pontosító jelekkel kell kiegészíteni, hogy a számunkra szükséges pontosságot elérjük.

GreenStar alkalmazások

Fő funkciója a megjelenítés, a vezérlés és az adatfeldolgozás. A gépek fülkéjében elhelyezkedő számítógép nem csak a kezelőfelületet biztosítja a precíziós mezőgazdasági alkalmazások számára, de a gép kommunikációs rendszerére csatlakozva vezérli az egyes alkalmazásokat és az előírások végrehajtását. A John Deere az ISOBUS szabvány kidolgozásában élenjáró gyártóként természetesen biztosítja

Gépüzemeltetést támogató rendszerek

A precíziós gazdálkodás eszközrendszere lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során mért adatok keletkezzenek.

PrecZone

Digitális platform mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására.

{{msgHeader}}

{{msg}}

Hiba

Nem lehet az alkalmazást mobilon megnyitni!

Nem támogatott böngésző

Sajnos az Ön böngészője nem támogatja az oldalunkat.
Kérjük oldalunk megtekintéséhez használja a legújabb Chrome, Firefox vagy Opera böngészőt.
Megértését köszönjük!