Gépüzemeltetést támogató rendszerek

Műszaki adatból felhasználható információ

A precíziós gazdálkodás eszközrendszere lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során mért adatok keletkezzenek. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatala precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti. Ebben nyújtanak segítséget a KITE Zrt. által forgalmazott John Deere által fejlesztett integrált gazdaságirányítási rendszerek (www.myjohndeere.deere.com) és a KITE Zrt. szakemberei által nyújtott Partner Profit Program.

Azonnali adatok a szántófölről: John Deere vezeték nélküli adatküldés

(Mobile Data Transfer – Connected Licence) A John Deere vezeték nélküli adatküldés automatikus adatátvitelt tesz lehetővé a gép fülkéjébe szerelt GreenStar monitorok és a MyJohn-Deere.com weboldal között. Az USB-eszközzel végzett időigényes kézi adatátvitel elavult, ezért az adatvesztés kockázatának kizárásával ez a módszer időt takarít meg, és megkönnyíti a dokumentációt. Az egyes parcellák befejezésekor az olyan adatokat, mint például a hozamtérképek, vagy a kijuttatási térképek, a rendszer automatikusan átküldi a weboldalra. Ellenkező irányban pedig beállítási fájlok, vagy kijuttatási térképek küldhetők ki a gépre annak érdekében, hogy a gépkezelő készen állhasson a következő munka megkezdésére. Ez a vezeték nélküli adatküldés felgyorsítja, és leegyszerűsíti a teljes dokumentációs eljárást.

Mezőgazdasági portálunk: MyJohnDeere.com

A MyJohnDeere.com oldalra bejelentkezéskor megnyílik az Operations Center (Műveleti központ), ahol azonnali tájékoztatást kaphat a folyamatban lévő munkáiról, mivel megtekintheti a GreenStar monitorokról származó mezőgazdasági adatokat. Ezen a weboldalon megtervezhetők és irányíthatók a munkaműveletek egyetlen központi helyről. A MyJohnDeere.com magába foglalja továbbá a JDLink webhelyet, ahol felügyelheti és elemezheti a gépének teljesítményét. A MyJohnDeere a gép és a szántóföld adatainak egyesítésével új szintre emeli az adatkezelést. Így felügyelheti gépeinek pozícióját és munkáját, a munkautasításait a legfrissebb időjárásjelentés szerint módosíthatja, optimalizálhatja a teljes géppark logisztikáját, valamint tényeken alapuló agronómiai döntéseket hozhat.

John Deere információkezelési megoldások

Egyesítik a gép beépített CANBUS rendszerét a műholdas helymeghatározó és távfelügyeleti rendszerrel, lehetővé téve a géppark működtetését és felügyeletét, valamint a táblák kezelését. Ez a részegység az MTG modul, amely mobiltelefon-hálózaton küld és fogad adatokat, és már gyárilag beszerelésre kerül a John Deere prémium mezőgazdasági gépeibe. Emellett lehetővé tesz olyan szolgáltatásokat, mint a JDLink és a MyJohnDeere, továbbá az Ön engedélye esetén a KITE Zrt. kollégája számára lehetővé teszi a távdiagnosztikát és a távoli segítségnyújtást, hogy gépei folyamatosan dolgozhassanak, amikor szüksége van rájuk. A John Deere távfelügyeleti megoldások márkafüggetlenek. Több funkció használható számos más márkájú erő- és munkagépen is.

JD Link

Az erőgépek (pl. traktorok, kombájnok) által gyűjtött adatok alapján különböző beállításokat és technológiai eseményeket figyelhetünk meg. Az online beérkező adatok alapján lehetőségünk van a folyamatokba menet közben (közel valós időben) beavatkozni, mellyel tudjuk a tevékenységünket optimalizálni. A beszabályozási adatok pontos figyelemmel kísérése során információkat kapunk pl. a szemveszteségről, a haladási sebességről és a területteljesítményről. Amennyiben ezek beállítása nem megfelelő lehetőségünk van online segítséget adni a gépkezelőnek (pl. dobfordulat, cséplőhézag, szelelő fordulat, rostahézag beállítása). A szenzoros adatgyűjtés folyamán képződnek információk a technológiai fegyelem betartására vonatkozóan és a logisztikai folyamatok mikéntjéről. A vizsgált időszakban az adott gép napi, szezon és éves jelentései alapján meghatározható a munkavégzés, a közlekedés és az üresjárat aránya. Ezen keresztül lehetőségünk van a folyamat szervezését javítani. Az agronómia igényeinek maximális figyelembevétele mellett fontos kérdés a nagy értékű gépek (pl. kombájn, önjáró permetező, vezértraktor) üzemeltetésének optimalizálása.

A precíziós gazdálkodás és a gépüzemeltetés kapcsolata

A szántóföldi növénytermesztés egy hektárra eső költségének - évjárattól és növényfajtától függően - egyharmada gépüzemfenntartási költség. Kézenfekvő, hogy a ráfordításoknak ezt a részét is optimalizálni kell. A precíziós gazdálkodáshoz szükséges géprendszer üzemeltetésének két alapvető feltétele van: a humán erőforrások és az intelligens eszközrendszer kialakítása. Igen fontos, hogy a gépkezelőktől a cégvezetésig elhivatottak legyenek és higgyenek abban, hogy a precíziós technológia végrehajtása közös érdek. A másik fontos feltétel a precíziós gazdálkodásra alkalmas géprendszer. A géprendszer alapja az AMS eszközöket fogadni képes intelligens erőgép, mely alkalmas ISOBUS-os munkagépek üzemeltetésére. Fontos eleme a rendszernek az informatikai háttér, mely alkalmas a beérkező adatok fogadására, feldolgozására és megjelenítésére. A gép tudásának maximális kihasználásához fontos az OKTATÁS!

Az AMS rendszer üzemeltetése

A magyar gazdatársadalom jelentős része használja az AMS eszközöket, első sorban párhuzamvezérlésre. Ennek számos előnye van. Minimális ráfedésű agrotechnológiai beavatkozások jelentős teljesítménynövelést, üzemanyag- és inputanyag-megtakarítást eredményeznek. Időben és térben megismételhető nyomvonalú műveletekkel (pl. vetés, növényápolás, kultivátorozás) a napi területteljesítmény jelentősen növelhető, így a mezei munkák időkorlátja jelentősen kitolható. A precíziós gazdálkodás nem képzelhető el pontos adatok nélkül, melynek az alapja egy törzsadatbázis készítése. Az előnyei megjelennek a sorelzárásban, a szakaszvezérlésben, a differenciált inputanyag-kijuttatásban és az automata táblavégi forduló alkalmazásában.

Az erőgépek üzemeltetésének optimalizálása

A traktorok, a betakarítógépek és az önjáró permetezők beállítási monitoringja jelenleg a JD Link portálon követhető. Az erőgépek és munkagépek energetikai optimalizálása igen fontos feladat, mely segítségével 5-15% hajtóanyag takarítható meg. A traktor- munkagép kapcsolat beállítása minden esetben a gépüzemeltetés feladata. A traktorok optimális vonóerő-leadásához néhány dolgot az adott munkafolyamathoz és munkagéphez be kell állítani. Az alábbi beállítások pontos elvégzése alap feltétele a gazdaságos gépüzemeltetésnek, ennek elmulasztása indokolatlan túlfogyasztást és jelentős felesleges talajtaposást eredményez. Igen fontos a költséghatékony és talajkímélő technológia alkalmazása. A munkagépek agronómiailag helyes beállítása elengedhetetlen feltétele a jó minőségű munkának. A kombájnok esetében fontos, hogy a cséplőmű az adott körülményekhez mérten pontosan legyen beállítva. Az aratási körülmények egy napon belül változnak. Ezért fontos, hogy a gépkezelő ne csak a növényhez kapcsolódó automatikus beállítást használja, mert a kombájnok szakszerű finom beszabályozása jelentősen növelheti a napi aratott órák számát, mely mind agronómiai mind gépüzemeltetési szempontból igen fontos. A szakszerűtlen alkalmazás percenként akár 1000 Ft árbevételkiesést is eredményezhet. Az AMS technológiával felszerelt önjáró permetezőgépekkel akár éjszaka is dolgozhatunk, így megnő a permetezésre alkalmas órák száma. További fontos kérdés a technológia pontos betartása (pl. haladási sebesség, permetezési nyomás, fúvóka paraméterei), mert csak így garantálható az agronómiailag korrekt munka.

Pótsúlyozás

Kerékméret-Guminyomás

Field Cruise

A vontatási pont beállítása

Az erőgép erőátviteli rendszerének védelme

A precíziós gazdálkodás során beérkező adatok lehetőséget adnak, hogy munkaszervezési és logisztikai kérdésekre is választ keressünk. Igen fontos az erőforrásokhoz ökonómiailag optimalizált vetésterv, mely költséghatékony gépcsoport-üzemeltetést eredményez. A jól tervezett kiszolgálás /szükséges-elégséges/ lehetővé teszi az erőgépek maximális kihasználását. A munkaműveletek egymásra épülésének pontos megtervezése mind agronómiai, mind gépkapacitás-optimalizálási szempontból nagyon lényeges. Ezek a folyamatok a precíziós gazdálkodás eredményeként létrejövő adatbázis felhasználásával előre tervezhetők és az aktuális feladatok a megvalósulás alapján folyamatosan újra korrigálhatók. A precíziós gazdálkodás alapkövetelménye a szigorú technológiai fegyelem. A szintén JD Link alapú ellenőrzés segít pl. a haladási sebesség az üresjárat a munkamélység vagy a DPF kiégetések korrekt végrehajtásához. Amennyiben erre a kérdéskörre nem fordítunk kellő figyelmet, úgy nem garantálható az agronómiailag korrekt munka, illetve a műszaki meghibásodás veszélye is megnő. Az elmúlt időszakban már JD Link alapú automata napi jelentést tudtunk biztosítani partnereinknek. Ezek az adatok vagyonvédelemi és munkafegyelmi kérdésekre adnak információkat. Fontos, hogy az elkötelezett munkavégzés a megadott helyszínen és időszakban történjen. Az alkalmazottakra bízott inputanyagok korrekt felhasználása szintén lényeges. A precíziós gazdálkodás műszaki ága a gépüzemeltetés optimalizálása után lehetővé teszi az agronómiai feladatok megfelelő időben és minőségben, költséghatékonyan történő elvégzését. Ez az út lehetővé teszi, hogy maximalizáljuk a profitot.

{{msgHeader}}

{{msg}}

Hiba

Nem lehet az alkalmazást mobilon megnyitni!

Nem támogatott böngésző

Sajnos az Ön böngészője nem támogatja az oldalunkat.
Kérjük oldalunk megtekintéséhez használja a legújabb Chrome, Firefox vagy Opera böngészőt.
Megértését köszönjük!